Portergryta

Portergryta

Måltid Huvudrätt
Kök Europeiskt

Equipment

  • 5 liters kastrull
  • Tepåse
  • Häftapparat
  • Bunke/Kastrull att förvara grytan i.

Ingredienser
  

  • 1,5 kg Fläskstek
  • 1 kg Morötter
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 6 st Svartpepparkorn
  • 6 st Enbär krossade
  • 2 tsk Timjan torkad
  • 2 st Lagerblad
  • 2 st Köttbuljongtärningar
  • 1,5 dl Svartvinbärssaft
  • 1,5 dl Soya
  • 1 flaska Porteröl (50cl)
  • 1 l Vatten
  • Mörk redning
  • 2 dl Grädde

Instruktioner
 

  • Tärna fläsksteken till stora grytbitar och lägg i en kastrullen.
  • Skala morötterna och dela dem i 2-3 långa bitar och lägg i kastrullen.
  • Skiva eller hacka löken i bitar och lägg i kastrullen.
  • Finhacka, pressa vitlöken i kastrullen.
  • Lägg svartpepparkornen och enbären i en tepåse, häfta igen och lägg den i kastrullen (timjanen kan också ligga här i).
  • Lägg i timjan (om inte inlagt i ovan steg) och lagerbladen i kastrullen.
  • Häll i saft, soya, porteröl och vatten i kastrullen och sätt den på spisen.
  • Sjud i ca 30-40 minuter tills motötterna är lagom kokta, fiska ur dem med en tång och lägg på ett fat för nedkylning. Fortsätt sjuda köttet 30-40 minuter.
  • Då köttet är så mört att man kan riva isär det (men inte för mört), fiska ut det ur kastrullen och lägg på ett fat för nedkylning, fiska även ur lagerblad och tepåsen med kryddorna.
  • Skiva morötterna till lagom stora bitar och lägg i en bunke.
  • Riv ner köttet i lagom stora bitar och lägg i bunke.

Sås

  • Häll i grädde i såsen, koka upp samtidigt som såsen reds tills den är lagom tjock.
  • Då såsen är klar häll över den i bunken och rör om allt.

Anteckning

Servera med kokt potatis.
Keyword Fläskkött, Gryta